Praktijkonderwijs Koningin Emma Uithoorn geniet van bijzondere nieuwbouw

19-06-2012

De leerlingen en docenten van Praktijkschool Koningin Emma Uithoorn, onderdeel van de Dunamare Onderwijsgroep, zijn gehuisvest in een bijzonder schoolgebouw waarop ze trots zijn. De Praktijkschool begeleidt leerlingen met leer- en opvoedingsproblemen naar een baan. Het gebouw trekt de aandacht van andere onderwijsinstellingen. De gemeente Uithoorn wil de manier waarop het gebouw tot stand kwam – ‘design & build’ uitgevoerd in een IFD-bouwsysteem – nu ook elders in de gemeente toepassen. Wat maakt het gebouw van de Praktijkschool zo bijzonder? Sylvana Halkers, directeur van de Praktijkschool, vertelt er enthousiast over.

 

Sneller gebouwd dan verwacht

Sylvana Halkers: “Na een lange aanloop kregen we van de gemeente groen licht voor nieuwbouw. Daarna ging het sneller dan verwacht. Mijn grote wens kwam uit: we konden het volgende schooljaar al starten in de nieuwbouw, na een bouwtijd van ruim een half jaar. We gebruiken het schoolgebouw nu 8 maanden en het is super in verschillende opzichten. Het eindresultaat is fraai en flexibel in het gebruik. Het thema ‘growing trees’, dat architect Beltman zelfs terug laat komen in baksteen, staat symbool voor de groei die onze leerlingen doormaken. De oudbouw is herkenbaar in de sfeer van het nieuwe onderkomen. In een transparante, lichte uitvoering. We voelen ons er thuis, hoewel de omgeving veel luxer is dan we gewend waren.

 

Energie besparen en klimaat beheersen

In de oudbouw was nog enkel glas met kieren naast de sponningen. De nieuwe school heeft een High Tech klimaatbeheersing en is zo energiezuinig dat ik de investering in de installaties ga terugverdienen. Voordat we begonnen aan de bouw ben ik met De Groot Vroomshoop Bouwsystemen bij andere scholen op bezoek geweest om ervaringen te horen over het flexibele IFD-bouwsysteem (IFD staat voor Industrieel, Flexibel en Demontabel), energiebesparing en klimaatbeheersing. Bijzonder leerzaam.

 

Winst door 'design & build'

Hoe het bouwproces zo snel kan verlopen? We hadden een duidelijk programma van eisen dat we in ‘design & build’ wilden uitvoeren. Beide partijen aan tafel –architect en bouwer – levert altijd winst op. De Groot Vroomshoop Bouwsystemen had het programma van eisen in het eerste ontwerp al heel goed vertaald. De onderbouwing van de indeling van het pand was sterk en bovendien blijven we met dit bouwsysteem flexibel. We kunnen achteraf ruimtes anders indelen. De keuze was snel gemaakt binnen de gunningcommissie. Ook daarna verliep de samenwerking soepel. Door de goede voorbereiding bij systeembouw, staat een gebouw er ook veel sneller.

 

Bouwer is op onderwijs ingesteld

Er is op alle punten met ons meegedacht. De praktijklokalen zijn beneden, in allerlei afmetingen en voor verschillende doeleinden geschikt. De theorielokalen boven zijn standaard leslokalen. Boven staan ook de installaties, zodat ze niet op het dak zichtbaar zijn voor omwonenden. De Groot Vroomshoop Bouwsystemen is er prima in geslaagd om voor het Praktijkonderwijs een prachtig gebouw te realiseren. Het is een kunst om de specifieke doelgroep zo goed aan te voelen en te vertalen naar een passend gebouw. Ze hebben zoveel indruk gemaakt dat de gemeente Uithoorn overweegt een basisschool te bouwen volgens dezelfde constructie. Bij de bouw zelf werden we nauw betrokken. De verantwoordelijke persoon op de bouwplaats bleek erg op bouwen binnen het onderwijs ingesteld te zijn. De bouwplaats werd steeds opgeruimd, er werd een videoboodschap voor de kinderen gemaakt en de docenten hebben vergaderd in de bouwkeet. Super.”

 

Onderscheidend in nazorg

Sylvana Halkers praat spontaan verder: “En weet je wat zo bijzonder is; de nazorg die De Groot Vroomshoop Bouwsystemen levert. Als ik een vraag heb reageren ze direct. Ik ken dat van een andere school waar de bouwer zegt: ‘we hebben de zaak opgeleverd en nu zijn we klaar. Einde verhaal.’ Ik had me vooraf overigens niet gerealiseerd dat we zo’n bijzonder gebouw hebben en dat het de aandacht trekt. We krijgen veel bezoek van andere schoolbesturen. Vaak doe ik deze rondleidingen samen met de projectleider van De Groot Vroomshoop. Zo houden we dus ook contact. Het is heel leuk om het prachtige gebouw te laten zien en over het soepel verlopen bouwproces te vertellen.“

 

uithoorn-onderwijshuisvesting 2.jpg


\

Referentieprojecten

OSG Amersfoortse Berg
Huisvesting X11 Media en Vormgeving in Utrecht
Internationale school in Utrecht
Sportcampus Leidsche Rijn in Utrecht

VW-onderneming.jpg

  • Laatst gewijzigd: 22-01-2017
  • |
  • copyright © 2011 De Groot Vroomshoop - disclaimer